با عنايت به مشکلات گريبان گير جامعه در بخش اقتصاد و اشتغال و همچنين سياست ها و استراتژي هاي کلان کشور در قالب چشم انداز 20 ساله و عطف توجه و تمرکز بر راهکارهاي ريشه اي، اساسي و اثربخش ضرورتي اجتناب ناپذير است. توانمندسازي نيروي انساني از طريق آموزش مهارت هاي شغلي و تخصصي، در راستاي ترغيب و توسعه کارآفريني و اشتغالزایی دانش بنیان، به ويژه در مراکز آموزش مهارتي، يکي از اين راهکارهاي اساسي محسوب مي شود که مي تواند به عرضه نيروي انساني توانمند و کارآفرين و در نهايت کاهش مشکلات اقتصادي و اشتغال و همچنين افزايش بهره وري و کارايي شاغلين بخش هاي مختلف منجر شود.
کسب و کارهای دانش بنیان، رویکردی تولیدی، هایتک، تجاری و ارزش افزا دارند، بنابراین راهاندازی کسب و کارهای دانش بنیان نیازمند دانش و مهارت تخصصی بهرهگیری از فناوریهای نوین برای خلق ارزش افزوده، بهبود بهرهوری ملی، ارتقای کیفیت محصولات و خدمات عرضه شده به بازار است.
در شرکتهای دانش بنیان، موضوع خلاقیت، نوآوری دانش، کارآفرینی و مهارت، نقش مهمی ایفا میکند و این بدان معنی است که باید گستره هم افزایی اکوسیستم آموزش و کارآفرینی در جامعه به وجود آید تا پشتیبان و تسهیلکننده ایجاد و افزایش اشتغال، افزایش سطح دستمزد و درآمد و افزایش میزان سرمایه گزاری باشند.
در چنین شرایطی توجه به امر مهارت آموزی انکار ناپذیر است و سازمان آموزش فنی وحرفهای کشور با عزم جدی مسوولیت مهم مهارت آموزی افراد را با استفاده از ظرفیتهای سختافزاری (بهرهگیری ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته در مراکز آموزش فنی و حرفه ای)، نرم افزاری (رویکردهای نوین هیبریدی آموزشهای مهارتی و کارآفرینی) و مغزافزاری (منابع انسانی توانمند در حوزههای کوچینگ، مانتورینگ و مربیان و کارشناسان فنی و مهندسی) بر عهده دارد که با هم افزایی سایر نهادهای تاثیرگذار دراکوسیستم کارآفرینی و مهارت تحقق شعار سال، تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین با هدف افزایش تولید ناخالص ملی، رشد اقتصادی، رشد بهره وری ملی و ارزش افزوده می باشد میسر می سازد.
مهارت آموزی به عنوان موتور محرکی در جهت ایجاد اشتغال و حل معضل بیکاری و ایجاد زمینه های لازم جهت کارآفرینی دانش بنیان است که می تواند به تغییر نگاه به مقوله مهارت آموزی و اشتغال در کشور منجر شود،حال باید با همکاری مسئولین و با نگاه دولت به ایجاد یک میلیون شغل در طول سال توسعه مهارت های فنی و دانش بنیان را مسئولین رده بالای کشور در دستور کار قرار دهند.
یکی از چالشهای اجتماعی و فرهنگی نبود مهارت در بین جوانان و افراد جویای کار است و همانطور که آمارها نشان می دهد بیش از 70درصد مراجعه کنندگان به مراکز فنی و حرفه ای در کشور فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند که در جهت ایجاد اشتغال می توان با ترویج و گسترس مراکز آموزشی و توسعه مهارتهای مختلف معضل بیکاری را به حداقل رساند.
نیروی انسانی محور توسعه است و سازمان آموزش فنی و حرفه ای به عنوان مجموعه ای غیر رسمی که ماموریت پرورش انسانهای توانمند را برعهده دارد تاثیرگذارترین نهاد درزیرساختهای توسعه به شمار می رود و باید مسئولان کشوری و استان به فراخور هر منطقه نگاه تحول گرایانه به فنی و حرفه ای داشته باشند تا انگیزه بالایی در تربیت نیروی انسانی ماهر و توانمند در جهت ایجاد اشتغال و کار آفرینی در جامعه ایجاد کند.
پس با توجه به نقش مهارت در تولید و پیشرفت صنایع تمام بنگاه های اقتصادی دانش بنیان در سطح جامعه باید از مهارت افزایی در ساختار منابع انسانی خود بیشتر استفاده کنند،چرا که بر ارزش آنها افزوده شده و چرخه تکامل یافته تری از بالندگی به وجود میآید.
ابراهیم حسینی
مسئول روابط عمومی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان بوشهر